«

»

feb 21

Virtuális közösségek és az információ

Napjainkban az elektronikus hálózati környezetben nagy mennyiségű információhalmazból válogathatunk. Informatikus -könyvtáros hallgatók véleményére vagyok kíváncsi az alábbi kérdésekben:
1.Vajon mennyere fontos a tartalom keresés ismérveinek tudatos szakszerű elsajátítása?
2.Vajon megelégedhetnek-e az információkezelő-közvetítő szakmákban a web szolgáltatások ismertének felhasználói szintjével.
3.Mennyire fontosak számunkra a virtuális közösségek?
6. Bízhatunk-e a közösségben
5.Milyen attitűdöt tanúsítsunk a z online közösségek iránt?
6. A közösségek által generált tartalmak mennyire hitelesek, mennyiben szűrtek esetleg segítenek figyelmünket ráirányítani bennünket érdeklő kérdésekre?
Várom hozzászólásaikat.
Forgó Sándor

18 comments

Skip to comment form

 1. Rőczei Enikő

  Tisztelt Tanár Úr!
  Véleményem szerint túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a virtuális közösségeknek.Kezdetben,az iwiw fénykorában a gyerekek abban versenyeztek,hogy kinek van több ismerőse.500? 1000? Lényegtelen.
  Rohanó világunkban a közeli ismerőseinkre sincs időnk.
  Néhány kolléganőm (osztályfőnökök) véleménye szerint a mai gyerekeknek ritkán vannak igazi barátaik,mert társas kapcsolataik virtuálisan szerveződnek,felszínesek.Csak a neten “élnek” ezek a kapcsolatok,de a valóságban már nem.Számukra az a lényeg,hogy ki mennyi like-ot kap a facebook-on,de a való életben nem tudnak igazi barátságokat kötni.
  Hiába van több száz ismerősük,mégis magányosak…
  És mennyi mindent megosztanak egymással…félelmetes…

 2. Király Józsefné

  Tisztelt Tanár úr!
  Bár nem informatika szakos tanárjelölt vagyok, mégis, mint pedagógus hozzászólnék a témához.
  1. A tudatosság és a szakszerűség minden pedagógiai tevékenység alapkövetelménye.
  2. Ez a kérdés nem egyértelmű. Minden info-szakmában, kategorikusan nem lehet kijelenteni. A pedagógus is információkezelő-közvetítő, de nem ez a szakmája, csak egy része feladatainak. Nem minden tanárnak van saját kutatási területe, amiről web-et nyújtana diákjai számára. Tehát a web nem nélkülözhetetlen, de mint felhasználó hasznos számunkra.
  3. A virtuális közösség akkor igazi, ha egymással is fórumoznak a tagok, nem csak kommentálnak a felhozott témában, vagy like-t küldenek.
  4. Ismeretlen közösségben nem bízhatunk. Néha személyes kontaktusra is szükség van, ahol a fórumozás “életre” kel. A negatív hozzászólókat, durvaságot gerjesztőket törölni kell a belső bizalom megőrzése érdekében.
  5. Mérsékelten távolságtartó, barátságos és kevésbé bizalmaskodó hangnemnek kell attitűddé válnia a virtuális közösségekben.
  6. A közösségi oldalon meginduló téma/tartalom/információ annak hiteles, akinek már van némi híre róla, vagy a tartalmat feltevőt személyesen ismeri és bizalma van felé. Aki egy kommentjére pozitív visszajelzést kapott, az szinte “rajongóvá” válik, Ő lesz a közösségi oldal reklámembere. Mindent elhisz, de nem biztos, hogy pontosan adja tovább.

 3. Farkas Gréta Júlia

  Tisztelt Tanár Úr!
  1.
  Véleményem szerint a tartalom keresés ismérveinek tudatos szakszerű elsajátítása kiváltképp fontos és elengedhetetlen a mi információban túltengő. Ezt a szakszerű tudást nem csak a munkahelyen, hanem a mindennapi életben is ismernünk kell.
  2.
  A könyvtáros szakmában természetesen elengedhetetlen a webes szolgáltatások ismerete, azonban nem elegendő, mert magát az intézményt, annak működését és rendszerét is ismernünk kell.
  3.
  Szerintem a virtuális közösségek fontossága is növekvő tendenciát mutat a társadalmakban, mivel megkönnyíti a felhasználók közötti kommunikációt.
  Óriási problémát okoz az ezen weboldalak által függővé váló fiatalok száma valamint a verbális kommunikáció háttérbe szorulása.
  Ezeken a weboldalakon az adatokkal való visszaélés is nagyon gyakori.
  4-5.
  Úgy gondolom, hogy a virtuális közösségekben nem lehet megbízni. Vannak adatvédelmi szolgáltatások a közösségi oldalakon, beállíthatjuk mennyi adatot szeretnénk közölni magunkról.
  6.
  Véleményem szerint meg kell válogatnunk és utána kell járnunk annak, hogy az adott információ ténylegesen igaz-e. Ugyanis a hírportálok gyakran közölnek fals információkat, ezáltal növelve nézettségüket.
  Szakoldalaknál viszont ha jó hírnevű, valós, releváns információkat tesznek közzé, bár itt is lehet találkozni valótlannal.

 4. Kocsis Vivien

  Tisztelt Tanár Úr!
  Véleményem a fenti kérdésekhez:
  1. A tartalom keresés tudatos használata fontos, mert rengeteg a weben a kevésbé releváns információ. Azonban a szakszerű használat nem gondolom, hogy fontos az átlagember számára, elég, ha a szakemberek ismerik. Hozzájuk fordulhatnak, akik nem találják az információhalmazban, amit keresnek.
  2. Az információkezelő-közvetítő szakmában semmiképp nem elégedhetünk meg a web felhasználói szintű ismeretével, hiszen ez a szakma manapság kezd szinte teljesen áthelyeződni a webre. Ezért aki ezt a hivatást választja, annak muszáj magas szinten ismernie a webes szolgáltatásokat és azok használatát.
  3. A virtuális közösségek minden ember számára eltérő mértékben fontosak. A mai főiskolás korosztály nagyon nehezen tud kimaradni a közösségi oldalak használatából. Aki mégis idegenkedik ezek használatától, az hátrányban marad társaival szemben, sok fontos információról lemaradhat.
  4. Valamilyen szinten muszáj bíznunk a közösségi oldalak üzemeltetőiben, adatvédelmében, mert ha teljesen bizalmatlanul állunk hozzá, nem élvezhetjük számos előnyüket. Azonban fontos tudni hol a határ. Sajnos a mai általános iskolás – középiskolás nemzedék már túlságosan elővigyázatlanul használja ezeket a szolgáltatásokat.
  5. Az online közösségek iránt tanúsítsunk egy egészséges bizalmat, de legyünk elővigyázatosak és nagyon fontos, hogy olvassuk el például néhány alkalmazás elindítása előtt azt, hogy a „tovább” gombra kattintva mire is vállalkozunk.
  6. A közösségek által generált tartalmak rendkívül hasznosak, hiszen olyan hasznos információkhoz juthatunk hozzá ezen az úton, amelyekkel egyébként talán soha nem találkoznánk. Viszont fenntartással kell kezelnünk ezt az adathalmazt, hiszen ezeket nem szakemberek szerkesztik, jóindulattal is megoszthatnak helytelen, vagy hibás információkat is. Ennek szűrésére alkalmasak például az információs szakemberek.
  Üdvözlettel
  Kocsis Vivien,
  második évfolyam

 5. Majdán Csaba

  Tisztelt Tanár Úr!
  Az én véleményem a feltett kérdésekről a következő:

  1. A szakszerű, pontos tartalomkeresés elsajátítása napjainkban már nem csak a könyvtárosok fontos feladata, rengeteg olyan terület van, ahol ez nélkülözhetetlen. Véleményem szerint ez manapság már alapvető dolog, csak nem annyira, mint az evés vagy ivás, ösztönösön alakul ki mindannyiunkban.

  2. Véleményem szerint nem. A felhasználó maximális kiszolgálása érdekében nekünk kiszolgálóknak természetesen többet kell tudni, mint a felhasználó szint.

  3. A számítógép és az internet ilyen fokú elterjedésével, ma már szinte mindenki a saját maga által kreált virtuális világban tölti ideje nagy részét.

  4. Véleményem szerint nem, ahhoz, hogy bízzunk valakiben, valakikben igen jól kell ismerni a másik felet. Ez tehát nagyon nehéz dolog.

  5. Van haszna ezeknek a közösségeknek, de a teljes kitárulkozás elől mindenképpen el kell zárkózni.

  6. Természetesen a 100%-os hitelességben nem lehetünk biztosak, így mint már említettem kell egy fajta bizalom ezek felé, ha a minket érdeklő kérdésekre kapunk választ ezekben a közösségekben, akkor ráirányíthatják figyelmünket a számunkra fontos dolgokra.

 6. Inczédi Nikolett

  1. A szakszerű tartalomkeresés a XXI. sz. információs társadalmában egyre inkább nagyobb hangsúlyt kap, legyen szó a mindennapi életről, munkáról vagy hobbiról. A tartalomkeresésnek egyrészt hatékonynak és célravezetőnek, másrészt pedig pontosnak és gyorsnak kell lennie.
  2. Nem, nem elégedhetnek meg a felhasználói szintű ismerettel, mert akkor növekszik az információveszteségnek a nagysága, fontos a szakszerű információkeresés és kezelés de nem csak a weben hanem szoftvereken is.
  3. Szerintem a virtuális közösségek fontossága is növekvő tendenciát mutat a társadalmakban, megkönnyíti a felhasználók közötti kommunikációt, de nagy hátrányának gondolom, hogy függőséghez vezethet a túlzott használata és a hagyományos kommunikáció háttérbe szorul.
  4-5. Én személy szerint nem bízok a közösségben, adatainkkal és információnkkal visszaélhetnek, fiókunkat feltörhetik stb.
  6. A tartalmak talán csak részben hitelesek, és az információhalmazból akár mi is végezhetünk szűréseket azért, hogy milyen témájú tartalmakat szeretnénk látni.

 7. Besenyei Anett

  1. A pontos keresési találatokat akkor kapunk, ha tisztában vagyunk azzal milyen tipusú tartalmakat akarunk megtalálni. Hiszen nem mindegy, hogy képet, szöveges információt vagy zenét szeretnénk megtalálni. Manapság már nem csak a szakmabelieknek fontos a szakszerű tartalomkeresés, hanem hétköznapi embereket, tanulókat, dolgozókat is érinti. Hasznos lehet a mindennapi életben, a munkahelyen és tanulás közben is egyaránt. Tehát mindenképpen fontos a tudatos, szakszerű keresés!

  2. A felhasználói szint manapság már nem elég, mivel olyan világban élünk, ahol már nem csak egy témában, szakmában kell jártasnak lenni, hanem több szakterületen kell helyt állni, mélyebben beleásni magunkat a témában. Ezért nem elég csak felületesen ismernünk ezeket a webes-szolgáltatásokat.

  3. A virtuális közösségek a mai napig megosztják a felhasználók véleményét. Hiszen egyre nagyobb teret hódit, viszont még mindig vannak olyanok akik elutasítják teljesen vagy részben ezeknek a közösségi oldalaknak a használatát. Szerintem manapság már nagyon fontos ezeken a portálokon való részvétel.

  4. Szerintem ma még nem tartunk ott, hogy teljes mértékben meg lehessen bízni ezekben a közösségekben.

  5. Az online közösségekhez mindig kellő bizalmatlansággal álljunk hozzá. Legyünk mindig elővigyázatosak és óvatosoka ezzel kapcsolatban, hiszen soha nem tudhatjuk milyen veszélynek vagyunk kitéve.

  6. A közösség által generált tartalmak hitelességét saját magunk tudjuk kiszűrni. A téves adatok megtéveszthetnek minket, ezért ami bennünket érdekel információ, vagy tartalom arról győződjünk meg, hogy mennyire hiteles, és mennyire hiteles maga a személy.

 8. Varga Roland

  1. A szakszerű tartalomkeresés elsajátítása ma már nem csak a könyvtáros szakma alapvető feladata, hanem széles körben szinte mindenkit érint a világban. Úgy gondolom a mai társadalom gyermekének ezt már nem kell tanulnia! Információéhségük miatt ez már ösztönösen kialakul bennük.
  2. Természetesen nem. Ebben a szakmában többet kell adni a felhasználónak ami nagyon nehéz mert aki a minden napjait a gép előtt éli le (mai társadalmunkban egyre többen) azok már nem felhasználói szinten kutatnak az adott tartalom iránt.
  3. A virtuális élet ma már lassan lételemé nőtte ki magát!
  4. NEM! A bizalom kialakulásához hatalmas kontroll szükséges amivel egyenlőre nem nagyon rendelkeznek ezek a közösségek.
  5. Teljes kitárulkozás! -> HATALMAS VESZÉLY
  6. Mint említettem nagyon kevés az a portál, közösség amely rendelkezik ilyesmi féle kontrollal ami által a publikált tartalom hitelessége illetve a személy hitelessége biztonságba lenne!

 9. Németh Anna MFBLSU

  Az első kérdés, hogy mit tekintünk virtuális közösségnek. Vajon annak számít-e például egy politikai tartalmú onlájn médium rendszeres olvasótábora? Az érdeklődésük közös, általában a véleményük is, illetve gyakran megfigyelhető két szemben álló vélemény ütközése rendszeres olvasók között. (Azért hozakodom elő éppen a politikai tartalommal, mert közismert, hogy a legintenzívebben képes véleményeket formálni, gondolatokat, érzéseket megmozgatni, ilyen módon a megosztott tömegkommunikációs tartalomra a leghatékonyabban, a legnagyobb mennyiségben tud befogadói visszajelzéseket ‘begyűjteni’.)

  Örvendetesnek tűnik, milyen sikeresen valósul meg az efféle médiumok hasábjain a befogadói fidbek, vagyis visszacsatolás. Ennek ellenére nem vagyok benne biztos, hogy az efféle virtuális közösségek ‘egymásra találása’, földrajzi határokat legyőzve egymást erősítő befolyásoló hatása valóban nyereség volna. Közhely, hogy a világhálón könnyű arc és név nélkül (illetve álnév, álarc mögött) megnyilvánulni. Ez természetesen kedvez a vállalhatatlanul szélsőséges vélemények kommunikálásának. Félelmetesnek és rendkívül csüggesztőnek tűnik ezért számomra ezen közösségek kiformálódása, megerősödése.

  Amennyiben félreértelmezem az internetes közösség fogalmát, elnézést kérek az offért.

  Üdvözlettel: N.A.

 10. Berki Alexandra

  Tisztelt Tanár Úr!

  1. Nyilvánvaló szerintem hogy egy informatikus könyvtárosnak tudnia kell szakszerűen keresni, így ezt nem is fejteném ki. Na de a hétköznapi életben illetve más területen tanuló/dolgozó embernek is tudnia kell. Egyrészt lehet időt spórolni vele, ha tudom, mit hol kell keresnem, másrészt a keresésem eredménye is sokkal pontosabb lehet ezáltal.
  2. Nem csak hogy a szakmában kevés egy felhasználói szint véleményem szerint, hiszen ma már annyira a webes szolgáltatások világát éljük, hogy elengedhetetlen csak felületesen ismerni ezt.
  3. Szerintem oly annyira fontosak, hogy már lassan fontosabb lesz chatelni, mint beülni egy kávéra valahová. Saját tapasztalatom, hogy sokan olyan szinten átélik a “virtuális létet”, hogy élőszót nem lehet velük váltani, ellenben számítógépen keresztül nagyon jó beszélgető partnernek minősülnek.
  4. Hogy ki mennyire bízik meg a közösségben, azt maga dönti el. Sokan túlságosan is….. De bővebben csak saját nevemben nyilatkozhatok: Én nem bízok. Nincs különösebb oka, de nem gondolom hogy teljes mértékben ki kellene magunkat adni bármilyen közösség számára. Csak amit elegendőnek találok azt osztom meg, amiből még soha nem származott problémám sokakkal ellentétben. Többször találkoztam már olyannal, akinek azért gyűlt meg a baja másokkal, mert túlságosan is a nagyközönség előtt élte életét.
  5. Sajnos tapasztalatom szerint kevés hiteles tartalom van az ilyen közösségi oldalakon. A legtöbb ember unatkozik és mindenféle szeméttel bombázza az üzenőfalakat. Gondolok itt a facebook-ra.

  Üdv. B. Alexandra

 11. Kajári Katalin

  Tisztelt Tanár úr!

  A tartalom keresés ismérveinek tudatos szakszerű elsajátítása nagyon fontos, de nem csak az informatikus- könyvtárosok számára, az információhoz való hozzájutás nélkülözhetetlen a mai világban.
  Az információkezelő-közvetítő szakmákban a web szolgáltatások ismertének felhasználói szintje szerintem nem elegendő.
  A virtuális közösségek egyre fontosabb szerephez jutnak.
  A virtuális közösségek jövőjét pozitívnak gondolom.
  A közösségek által generált tartalmak szerintem lehetnek tévesek.

 12. Ficzere Éva

  Tisztelt Tanár Úr !

  1. A tudatos és szakszerű tartalomkeresés elsajátítása fontos a szakmánkból adódóan,de fontos a tanulásban és a mindennapi tevékenységek során is.

  2.Úgy vélem az információkezelő-közvetítő szakmákban alkalmazói szintű ismeretekre van szükség.

  3.Ezek a közösségek mindenkinek mást jelentenek,kinek fontosabbak,kinek kevésbé.El kell ismernünk azonban,hogy nagyon jó reklámfelületként szolgálhatnak.

  4-5.Véleményem szerint óvatosnak kell lennünk és nem szabad a személyes adatainkat a nagy nyilvánosság elé tárni.A megfelelő beállításokkal kiküszöbölhetőek a különféle visszaélések.

  6.Úgy gondolom a kapott információhalmazból nekünk kell kiszűrnünk,hogy melyek hitelesek és melyek nem.A közismertebb,több felhasználóval rendelkező weboldalak,nagy valószínűséggel tartalmaznak hiteles információkat.

 13. Balog Mária

  Tisztelt Tanár Úr!
  1. Véleményem szerint a tartalom keresés ismérveinek tudatos szakszerű elsajátítása rendkívül fontos, sőt elengedhetetlen a mi szakmánkban. Ezt a szakszerű tudást nem csak a munkahelyünkön, hanem a mindennapi életben is ismernünk kell, ugyanis ennek ismerete nélkül keresésünk eredménye kevésbé pontos.
  2. A könyvtáros szakmában természetesen elengedhetetlen a webes szolgáltatások ismerete, azonban nem elegendő, mert magát az intézményt, annak működését és rendszerét is ismernünk kell.
  3. Ebben a modern világban a virtuális közösségek szépen lassan az életünk részévé válnak. Manapság már mindenki tagja egy-egy közösségi oldalnak, még az is, aki nem szeretne, ugyanis az emberek sokszor már csak az Interneten keresztül kommunikálnak távolabbi ismerőseikkel, és az ilyen oldalakról értesülnek ismerőseikkel kapcsolatos újdonságokról. A fiatalabb generáció már el sem tudja képzelni az életét ezek nélkül. Ezek az oldalak már annyira elterjedtek, hogy a személyes találkozás egyre inkább háttérbe szorul.
  4. Úgy gondolom, hogy a virtuális közösségekben nem bízhatunk meg 100%-osan. Vannak adatvédelmi szolgáltatások a közösségi oldalakon, beállíthatjuk mennyi adatot szeretnénk közölni magunkról. Ennek ellenére is visszaélhetnek adatainkkal ha nem vagyunk elég óvatosak.
  5. Óvatosnak kell lennünk, és nem szabad túl sok és személyes információt közölni magunkról. Azt is meg kell fontolnunk, hogy milyen képeket töltünk fel. Ezen kívül nem teszünk közzé a magánéletünkkel kapcsolatos információkat.
  6. Egy nagyobb, globális weboldal tartalma nagy valószínűséggel hiteles, és segít megtalálni a nekünk legmegfelelőbb adatokat, viszont az embereknek oda kell figyelniük, és maguknak eldönteniük, hogy melyik tartalmat tartják hitelesnek, és saját maguknak kiszűrni a legmegfelelőbb információkat.
  Balog Mária

 14. Hegedűs Ádám

  Tisztelt Tanár úr!
  1. Szerintem a tartalom tudatos és szakszerű keresése fontos,hiszen így tudhatunk meg új dolgokat a minket körörvevő világról.
  2. Úgy gondolom nem elegendő az információkezelő-kereső szakmában a web szolgáltatások felhasználói szintű elsajátítása a mai világban ennél többre van szükség.
  3. Szerintem,legalábbis nekem fontosak az a virtuális közösségek,hiszen az embereknek egyre kevesebb idejük van egymásra és itt van lehetőségük beszélni egymással.
  4. Ha ismerjük a másikat akkor bízhatunk,ha nem ismerjük nem bízzunk.
  5. A véleményem szerint van haszna az ilyen online közösségeknek,de azért nem árt óvatosnak és elővigyázatosnak lenni az online közösségek iránt.
  6. Úgy gondolom,hogy részben lehetnek hitelesek és segíthetnek,de nekünk kell eldönteni mit tartunk hitelesnek és mit nem.

 15. Hegedűs Ádám

  Tisztelt Tanár úr!
  1. Szerintem szükséges a tartalom tudatos keresése és annak elsajátítása,hiszen ezáltal tudhatunk meg új dolgokat a minket körülvevő világról.
  2. Úgy gondolom nem elégedhetnek meg az információkezelő-közvetítő szakmában a web szolgáltatások ismeretének felhasználói szintjének ismeretével,hiszen a mai világban ez nem elegendő.
  3. Szerintem,legalábbis nekem fontosak a virtuális közösségek,hiszen az embereknek egyre kevesebb idejük van egymásra és itt van lehetőségük beszélni egymással.
  4. Ha ismerjük a másikat akkor bízhatunk,ha nem ismerjük akkor ne bízzunk meg benne.
  5. A véleményem szerint van haszna az ilyen közösségeknek,de azért nem árt óvatosnak és elővigyázatosnak lenni az online közösségek iránt.
  6. Úgy gondolom,hogy részben lehetnek hitelesek és segíthetnek,de nekünk kell eldönteni mit tartunk hitelesnek és mit nem.

 16. Galyas Virág

  Tisztelt Tanár úr!
  Az 1-2 kérdésnél nekem is egyezik a véleményem Tamáséval, mert úgy gondolom ma már nemcsak a mi szakmánkban fontos a szakszerű keresés, hanem mindenkinek el kellene sajátítania a szakszerű információ keresés formáit, legalább felhasználói szinten.
  3-4.: Úgy gondolom ma több “tábor” is kialakult ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Vannak olyanok, akik számára nagyon fontosak a virtuális közösségek, sokat töltenek ott szabadidejükből és ők teljesen megbíznak bennük. Vannak olyanok, akik szkeptikusak, egyáltalán nem bíznak a virtuális közösségekben és nem is foglalkoznak velük. És vannak, olyanok, akik a kettő között örlődnek, használják a virtuális közösségeket, de nem bíznak meg benne teljesen. Én személy szerint ebbe a táborba tartozom, mert tagja vagyok virtuális közösségeknek, de nem bízom meg bennük teljesen, úgy gondolom nem árt egy kis óvatosság.
  Az 5-6 kérdésnél egyetértek Orsolyával, mert eddig engem sem ért semmilyen rossz és megbízom azokban az oldalakban amiket használok és ezzel kapcsolatban én sem vagyok szkeptikus. De a hitelességében nem mindig bízom meg.
  Galyas Virág

 17. Szilvási Orsolya

  Tisztelt Tanár úr!
  Az 1-2 kérdésnél egyezik a véleményem Tamáséval, ugyanis a szakszerű keresés nem csak a mi szakmánkban (lesz) fontos. Keresni mindenkinek tudnia kell, ezek sajátos formáit pedig el kell sajátítaniuk.
  3-4.Erre a kérdésre nyilván csak a saját álláspontomat mondhatom, mivel nem tudom, hogy másoknak mennyire és miért fontosak a virtuális közösségek. Számomra fontos, mivel az ilyen portálokon keresztül tartom a kapcsolatot a rokonaimmal, barátaimmal akik az ország távolibb részein élnek. És úgy is vélem, hogy bízhatunk ezen oldalakban, hiszen akik ismerőseink azokat a való életben is ismerjük. Legalábbis nálam ez így van.
  5-6.Az online közösségek iránt én abszolút nem vagyok szkeptikus, én teljesen bízom ebben az oldalban, még nem ért eddig semmi rossz. Én úgy vélem, hogy a tartalmak egészen hitelesek, legalábbis én még ilyen téren sem tapasztaltam semmi rosszat.
  Szilvási Orsolya

 18. Tamás G. Varga

  Tisztelt Tanár úr!

  Véleményem szerint
  1. A tudatos és szakszerű tartalomkeresés elsajátítása nem csak szakmánkból adódóan fontos, hanem a minket körbevevő információmennyiség napi szinten történő növekedésének szinte követelménye lett.
  2. Természetesen ezekben a szakmákban a felhasználói szintű ismeret kevés, legalább alkalmazói szinten kellene ismerni, és használni a webes szolgáltatásokat.
  3. A virtuális közösségek kérdése ma még talán leginkább egyéni döntés része, azonban várhatóan egy olyan világban, ahol elnökséget lehet nyerni jól irányított közösségi portálon való részvétellel, ott a virtuális lét lassan beszippantja az embereket.
  4-5. Úgy gondolom, hogy a bizalmat még (ha nem még inkább) a virtuális közösségekben is ki kellene érdemelni; nem pedig felelőtlen módon önmagunkat, és a legszemélyesebb dolgainkat minden megfontoltság nélkül belevetni a közösségek habjaiba. Szerintem a megfelelő hozzáállás az óvatos szkepticizmus.
  6. A közösségek által generált tartalmak szerintem csupán részben megbízhatóak, illetve szűrtek. Figyelmünket a hiteltelen információkat közlő tartalmak is megragadják; olykor pedig hosszas kutatás szükséges ahhoz, hogy bennünket érdeklő kérdésekkel foglalkozhassunk.
  Varga G. Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>